El Centre d’Estudis Lacetans és referent al Solsonès a nivell de recerca, estudi, difusió i conservació del patrimoni natural i cultural.

La conformen 4 seccions: arqueologia, natura, història i fotografia. L’entitat neix el 1996 amb una ferma voluntat d’estudi i difusió del patrimoni. La secció d’arqueologia. El primer àmbit treballat pel CEL va ser el patrimoni arqueològic, unes excavacions amb resultats rellevants que avalen la rigorositat científica dels seus equips. Aquesta secció consolidada va obrir pas a projectes de difusió com la revista Oppidum. Grup de Natura del Solsonès. El 2002, la incorporació d’un grup de professionals i amants del patrimoni natural va generar una nova dinàmica de sensibilització i coneixement del patrimoni natural de la zona. Secció d’Història. Es va incorporar a l’associació el 2004. Ha dut a terme una necessària tasca de recuperació de la memòria i investigació de la guerra civil i el franquisme al Solsonès, de la qual en destaca l’homenatge als solsonins deportats als camps nazis La darrera incorporació al CEL és la del grup de fotògrafs de Natura.

L’objectiu és ser un punt de trobada i d’aprenentatge entre aficionats, donar a conèixer l’entorn natural de la comarca i difondre’n el seu patrimoni. Estan compromesos amb l’estricte respecteper l’entorn, el paisatge i els éssers vius.